Tuesday, January 18, 2011

ADUAN PPIM-UNSTOPPABLE MENIPU

 
---------- Forwarded message ----------
From: liza <crxxxxxxxxxxxxx5@yahoo.com>
Date: 2009/12/25
Subject: Aduan PPIM
To: aduanppim@gmail.com

saya ingin kes perniagaan yg melibatkan jual beli secara judi dan penipuan ini di ambil tindakan serta merta...foto diatas leader pada jualan piramid en khairul...perniagaan yg tiada jualan produk hanya bercakap tipu dengan org..sy kehilangan rm1550 duit saya. harap dpt mengambil tindakan di atas jualan uptrend & unstoppable ini.


PPIM : Setelah disiasat, unstoppable tersebut adalah meragukan dan menyalahgunakan nama PPIM

21 comments:

Syed said...

Sbb itulah bgsa kta mundur krn sggup menipu bgsanya sndri.. btul x?

tok said...

btul apa kata saudara syed, byk skrg kes2 penipuan berlaku. apa nk jd dengan bangsa kita, sudah2 la kita bertekak, marilah kita bersatu padu untuk memajukan bangsa kita..

masna'layercake said...

setuju dengan pendapat syed n tok....sepatutnya kita sebagai bangsa melayu yang juga beragama Islam hendaklah mengamalkan sikap yang jujur dalam melakukan apa-apa perkara...ingat, Allah Maha Mengetahui....

Amnah said...

yer sy sorg lg yg bersetuju dgn kata syed...melayu mundur sebab menipu sesama sendiri.x de jalan lain nak cari duit lebih.

rakyatgusar said...

Saya setuju dengan saudari Amnah kita perlu saling membantu sesama kita bukan menjatuhkan.....

cuma nak tambah sikit,,Allah menjadikan kita berbangsa-bangsa tuk bertaaruf..

yang dinilai disisiNya hanyalah takwa,,bukan sehebat mana kita mempertahankan bangsa.

xperlu kita taksub dengan bangsa kita..

Antara sebab kejatuhan dan kemusnahan kaum dizaman nabi terdahulu adalah sebab terlalu taksub dengan bangsa mereka sendiri..kita perlu membantu bangsa lain asalkan dia Islam.


Islam itu yang perlu ditegakkan bukan hanya melayu semata-mata..


p/s: Kalo seseorang 2 islam tapi bangsa cina/india adakah tidak perlu dibangunkan/dibantu?...

masna'layercake said...

setuju ngan rakyatgusar...selagi seseorang itu beragama Islam, kita hendaklah membantunya....jangan dipinggirkan...ini kerana Islam adalah agama yang tidak memandang kepada rupa @ bangsa sebaliknya taqwa yang akan dihisab oleh Allah....

mutiara hati said...

apakah langkah atau cara terbaik bagi memberi kesedran pd mereka yg tdak mengetahui ini????

khaliq said...

Syabas PPIM kerana menyenaraikan nama syarikat yang didapati tidak sah dan menipu pengguna.saya harap PPIM akan menyenaraikan lebih banyak nama syarikat2 yang menipu dan mengamalkan skim2 berunsur piramid,supaya pengguna dapat merujuk di blog ini.

hijau said...

sy sorg lg stuju....

bella said...

pendedahan nama syarikat2 yg menipu org ramai ni perlu dihebohkan lg secara lebih kerap agar masyarakat sentiasa berwaspada drpd ditipu dgn sewenang-wenangnya.

khaliq said...

ya betul,senaraikan nama2 syarikat lebih kerap.sepertimana blog ini di hebohkan.agar masyarakat boleh bertindak awal.Janganlah pulak bila tertipu baru nak umumkan nama syarikat tersebut.rasanya dah terlambat.mungkin dah berpuluh atau ratus pengguna terkena barulah terkial nak umum.mencegah lebih baik mengubat.Harap PPIM siasat semua nama2 syarikat pelaburan,syarikat jualan langsung mahupun syarikat talian..bila saya lihat comment pengguna,nampak macam banyak sangat syarikat yang menipu mereka.xkan ini saja nama syarikat yang menipu?

staff said...

terima kasih di atas cadangan Khaliq...Pihak PPIM akan cuba untuk menyenaraikan nama2 syarikat yang terlibat dengan penipuan MLM dan menyiasat syarikat2 yang terlibat...

pirana said...

saya dh lebur 40k melalui pinjaman RHB easy dgn unstopable ni..mereka tiada pendaftaran syarikat,mengambil deposit secara haram dan mempergunakan secure ui2u uptrend,mmg dpt produk uptrend tp utk kegunaan sendiri,biz mereka hanya berpandukan head hunting(pencarian downline) semata mata,mereka skrg sdh mengubah taktik mereka dari masa ke semasa dan sekarang melalui teknik SBN..sehingga kini saya terpaksa menanggung hutang yg besar dan telah membuat aduan ke kpdehk n polis tetapi tidak dpt buka kes krn tiada resit pembelian kecuali invois brg uptrend..

rempeyek.one said...

Diharap PPIM mengambil tindakan yg sewajarnya dengan penipuan2 ni yg hanya menguntungkan sesetengah pihak sahaja dan merugikan pihak yang lain2..

Saya sgt bersetuju dgn SYED kalau dibiarkan boleh menyebabkan bangsa kita akan mundur...

Banyak implikasi yg buruk boleh terjadi disebabkan penipuan ni..

Disini saya ingn berkonsi kepada anda semua termasuk pihak PPIM tentang sedikit kajian penipuan MLM dan seangkatan dengannya

Sudi2kanlah melawat blog yg saya kira banyak info berguna tentang penipuan ni iaitu "aidileaks"

salah satunya menceritakan bagaimana syarikat MLM terbesar didunia AMWAY disaman oleh consumernya sendiri, kajian penipuan gelang magnet, air ajaib dll...

rempeyek.one said...

maaf sila layari di "aididleaks"

gdiamy1 said...

Masih ada lagi ke yg percaya dgn program2 begini...unstoppable nie dh lari jauh dari tujuan asal..menggunakan uptrend sbg cover story untuk bergerak sbg sebuah MLM...tpi yg pelik kenapa tiada tindakan ??

kakcik said...

siasat juga mc ocean group Steady Dynasty di Cheras...saya pernah dgr taklimat mereka

apai said...

sebenarnya konsep skim cepat kaya ialah menjana pendapatan secara mudah.Bayar yuran pendaftaran tinggi lps tu pulangan berkali2 ganda dgn jumlah yg kita bayar.Lagi satu sistem membina rangkaian downline,yg betul punya menggunakan sistem 2 tier (Tingkat) je.
A
/ \
B C
/ \
D E
--------------------------(2 tier)
/ \
F G
sbg contoh pihak syarikat akan memberi sedikit komisyen tambahan sekiranya downline si'A' ni membuat jualan.Tapi'A" hanya boleh dpt komisyen tambahan dari BCD DAN E shj.Jadi "A"tidak akan mendpt komisyen tambahan hasil jualan F dan G begitulah seterusnya.Kalau anda terjumpa yg menawarkan lebih dari 2 tier ni,hati2 besar kemungkinan itu adalah skim cepat kaya @ sirtem piramid.Jadi berhati.

Jom baca entri terbaru saya

http://apai77.blogspot.com/2011/02/kongsi-pengalaman-bersama-jutawan.html

ros said...

saya setuju dengan Pirana. saya juga mangsa unstoppable ini. saya ingatkan investment biasa sb mereka bercerita bukan MLM, tak perlu cari orang, multiply duit dan mcm2 lagi. saya nak pergi buat repot polis pun tiada bukti, hy resit dan brg2 uptrend. saya nak bwk kes ni ke tribunal pengguna kalau boleh. saya hanya ada rakaman suara 'training'. itupun kami kene byr sendiri dan training tersebut adalah cara2 untuk headhunting!

::KNB:: said...

http://lifetimeholidaysdnbhd.blogspot.com/
ada juga syarikat seperti Life Time Holidays sdn. Bhd. yang menipu pelabur dengan menawar pakejpelaburan mesin air r.o berserta lokasi sebanyak rm 38000. pelabur ditawarkan pembayaran setiap bulan sebanyak rm 1000 - 1200. Kini semua org dlm syarikat Life Time Holidays sdn. Bhd. telah melarikan diri dan tidak dapat dihubungi.
http://lifetimeholidaysdnbhd.blogspot.com/

Mohd Zairee said...

saya ada yang halal dan sah disisi undang2 berminat hubungi saya......
zairee - 0173206033