Thursday, February 17, 2011

ADUAN PPIM : EMEL DARI MAYBAK

 
Assalamualaikum,
 
Di sini saya ingin berkongsi satu lagi bentuk penipuan yang dihantar kedalam inbox email saya (rujuk email dibawah). Saya pasti email ini palsu dan bukan dari maybank2u.com. Di harap sesiapa yang merima email ini tidak klik pada link yang diberi.
 


----- Forwarded Message ----
From: maybank2u.com <afpb831@aol.com>
Sent: Wed, February 16, 2011 5:39:37 AM
Subject: Your profile needs to be updated

Dear Customer, You are requested to update your Maybank account Information to Continue with your online banking.
                      Click Here to Begin         
















( http://rogueway.com/sirpauk.com/modules/maintenance/Service.html )

Thank you for using Maybank

Important Notice:
Ensure you Request a TAC. Transaction Authorisation Code (TAC) is required to complete this update.
Failure to provide a TAC will lead to account suspension.


Maybank Customer Support.

PPIM : Emel pengirim sendiri  telah menunjukkan penipuan. BERHATI-HATI. SENTIASA TELITI DAN AWAS

 

11 comments:

administrator said...

Taktik penipuan ini dipanggil 'phishing'. Mangsa menerima emel yang kononnya datang dari bank yang mana dia adalah salah seorang pelanggannya.

Dalam emel itu, mangsa sama ada disuruh:

1. Mengemelkan kepada penghantar emel itu maklumat peribadinya, seperti username dan kata laluan; atau

2. Klik pada pautan yang disertakan dalam emel. Apabila mangsa klik pada pautan itu, laman web yang muncul menyerupai laman web bank berkenaan. Seterusnya, mangsa disuruh log in dengan menggunakan username dan kata laluannya dalam laman web palsu itu.

Ringkasnya, objektif phishing adalah bagi mendapatkan maklumat peribadi pengguna perbankan internet, iaitu username dan kata laluan.

Setelah kedua-dua maklumat itu diperoleh, penjenayah akan menggunakan maklumat berkenaan bagi mencuri wang dari akaun mangsa.

Statistik terkini oleh Cyber Security Malaysia menunjukkan bahawa terdapat sekurang-kurangnya 900 laman 'phishing' yang menjadikan pengguna perbankan internet Malaysia sebagai sasaran.

Berhati-hatilah.

Moga perkongsian ini mendatangkan manfaat kepada rakan-rakan.

Ashadi Zain
(ashadizain@gmail.com)
http://artikelashadizain.blogspot.com/

ukhti ikan said...

ish bahaya ni..takut tiba-tiba nanti lesap je duit dalam bank..berhati-hati yer.

me said...

saya pun banyak kali terima email sebegini sedangkan saya takde pun akaun di maybank!
memang ternyata ianya satu cubaan penipuan..
terima kasih atas pendedahan

wan said...

berhatilah dalam setiap urusan...
jika terdapat penipuan laporkan saja ke KPDNKK atau PPIM serta pihak yang berwajib..

ali said...

sesungguhnya mengambil harta dgn cara yg batil adlh ditegah dlm agama Islam, menipu adlh salah satu cra pengambilan harta dgn jln yg batil, jd jgn lh terlibat dgn penipuan dan berhati2 lh agar kita tidak tertipu......

nadwatul said...

hrp msyrkt lebih peka dgn penipuan spt ini...

ott said...

sekarang ini,banyak sangat penipuan berlaku,t'utama yang melibatkan wang...jadi berhati2 sebelum terkena...

hana said...

jika kekayaan yg menjadi perkara utama dlam khdupan, maka penipuan adlh cara yg mudah utk mendapatkannya...namun berhati2lah, dalam pepatah ada menyebut, "sepandai2 tupai melompat akhirnya akan jatuh jua ke tnah"
so,selincah manepun penipuan ini, akhirnya akan tumpas jua ditangan polis...

masna'layercake said...

sokong hana....sepandai mane pun orang tu menipu, die akan kene jugak akhirnya....

student said...

sy pun sokong dgn hana..harap2 la mereka yg terlibat dgn penipuan ini akan mendpt hukuman..yg menjadi persoalnnya adakah bank negara mengambil sebrng tindkan ke ats mereka yg terlibat..dan yg pling merisaukan sekiranya tiada tindkn yg di ambil maka makin ramai la yg akn menjadi mangsa..

miss said...

cukup2lah menipu mengunakan nama orang lain