Monday, December 13, 2010

PENIPUAN SIBER-[sim] ALERT : Penipuan sindiket top up



---------- Forwarded message ----------
From: <oom_guanteng@yahoo.com>
Date: 2010/11/21
Subject: Re: [sim] ALERT : Penipuan sindiket top up
To: SIM <SahabatInteraktif@yahoogroups.com>


Penipuan ini bukan dilakukan oleh yg berbisnis top-up/reload, biasa cuma budak2 habis pulsa cari akal dpt pulsa gratis..

Powered by Telkomsel BlackBerry®

From: hamden yahaya <mrlabiu@yahoo.com>
Date: Sat, 20 Nov 2010 18:52:30 -0800 (PST)
Subject: Re: [sim] ALERT : Penipuan sindiket top up

 
saya pernah berniaga TOPUP/RELOAD tapi tidak pernah pulak terjadi penipuan seperti itu.

--- On Sat, 20/11/10, oom_guanteng@yahoo.com <oom_guanteng@yahoo.com> wrote:

From: oom_guanteng@yahoo.com <oom_guanteng@yahoo.com>
Subject: Re: [sim] ALERT : Penipuan sindiket top up
To: "SIM" <SahabatInteraktif@yahoogroups.com>
Date: Saturday, 20 November, 2010, 2:21 PM

 
Di Indonesia sudah sktr 6 bulan ini ada modus operandi penipuan seperti itu.
Powered by Telkomsel BlackBerry®

From: "Puteri Ledanggg.... -" <putri_ledang74@yahoo.com>
Date: Fri, 19 Nov 2010 06:00:58 -0800 (PST)
Subject: [sim] ALERT : Penipuan sindiket top up

 
assalamualaikum ...
sedikit hebahan dan peringatan pd rakan2 semua tentang sendikit terkini top up ntah tak tau lah sapa dalangnye yg dihantar ke hp.mesej ni telah dihantar ke no hp rakan saya ptg jumaat 19/11/2010..
'ini ayah Tolong bagi credit mexis 50RM ke nombor baru ayah 0128640745 Ayah lgi ada msalah kat balai Police.ta payah caal sekejap ayah call'  ... no pengirim +62852276881506.
-50RM, biasa kat malaysia ni kita tulis RM50 kn.
*sendikit ni tiada kaitan dgn mana2 perniagaan top up, klu sapa2 yg bleh detect no pengirim n no hp tu war2kan lah..
dahsyat taktik dia org sekarang ni ...tp yg gelihatinya member ckp 'bila masa bapak aku pakai hp' ...hai mcm2.
sekadar berkongsi ..

3 comments:

administrator said...

Penipuan melalui sms semakin menjadi-jadi apabila pelakunya memperalatkan keinginan orang awam untuk kaya cepat, antaranya melalui penghantaran sms ke server tertentu, yang akhirnya menyebabkan pengguna dikenakan caj tertentu. Berhati-hatilah.

- Ashadi Zain (ashadizain@gmail.com)

Amnah said...

dah sah2 no abroad...once got it, just ignore..tgk plak ayat2 nya bukn macm ayt bhs Melayu betul memg sah penipuan..
so jgn mudah sgt kita tertipu dengan org spr mereka ni.

Muhammad Anwar said...

Do not answer these phone numbers/names:

+6281935428557
+6285979546572
006285979546572
"withheld number"

They will tell you that you win some money and ask you to to buy top up worth more than RM2k. Please be careful. Thank you.