Saturday, January 8, 2011

BINCANG-[sim] INFO : Perniagaan MLM Menurut Syariah


---------- Forwarded message ----------
From: azhan sufian <helikopter01@yahoo.com>
Date: 2011/1/6
Subject: Re: [sim] INFO : Perniagaan MLM Menurut Syariah
To: SahabatInteraktif@yahoogroups.com


 
salam semua
hmm..betul jugak ye...takda panel syariah...kalau camtu..kita better hentikan semua (bagi sapa2 yg join MLM ni)...elok jugak...menuju yg halal..tq kerana ingat mengingat.Kepada para leader2, bersedialah utk 'bertaubat' (kalau benda ni jatuh haram/berdosa). Jgn lupa minta maaf kpd downline2 yg dah diguide (or dieksploit). Bagi yg terasa terancam, takut kena belasah, elok lari la..keluar daerah (migrate ke oversea lagi bagus). kpd sesiapa yg baru nak menapak, baru nak belajar, baru nak faham konsep MLM, hentikan. ubah cara hidup kita seminimum mungkin. pagi2 kita makan di rumah, lunch bawak bekal, mlm makan lauk telur + kangkung. Kereta kita jual (berhutang banyak oo). umah..downgrade duduk umah kecik (2 bilik pun takpa...squeeze yg mana patut).kalau hantar anak ke tadika smart reader, pindah ke tadika KEMAS (or biar ajar sendiri di rumah, free je), jumpa tin kosong tepi jalan - kutip (bleh jual)...banyak cara lagi kita nak berjimat/nak jadi kaya kan...so, kepada sesiapa yg ada idea, tolong bantu, tambah lagi, solution jika MLM ni satu bisnes yg menjahanamkan kita..
sekian
w'salam

--- On Thu, 6/1/11, joko lungo <jokolungo3@yahoo.co.uk> wrote:

From: joko lungo <jokolungo3@yahoo.co.uk>
Subject: Re: [sim] INFO : Perniagaan MLM Menurut Syariah
To: SahabatInteraktif@yahoogroups.com
Date: Thursday, 6 January, 2011, 1:59 AM


 
Assalamualaikum warahmatullah.

ADA   panel syariah nye ke tak?  kalau tak de  panel syariah yang berwibawa . tak payah bincang samaada patuh syariah ke tak.

iktiraf menteri ni ada jaminan duit ke? boleh scankan surat iktiraf tu tak?


I don't know what the key to success is, but the key to failure is trying to please everyone.
I'm not perfect, i make mistakes, hurt people, but when i say sorry.I mean it.



--- On Tue, 1/4/11, alhasanawi <kizsari@yahoo.com> wrote:

From: alhasanawi <kizsari@yahoo.com>
Subject: [sim] INFO : Perniagaan MLM Menurut Syariah [1 Attachment]
To: "SIM" <SahabatInteraktif@yahoogroups.com>
Date: Tuesday, January 4, 2011, 4:07 PM

 
Salam sahabat semua,

Maaf jika saya mengganggu kalian.


Saya perhatikan makin ramai orang perkatakan tentang MLM ini. Disini saya ada sedikit info mengenai MLM yang menurut syariah sekaligus tidak menindas dan ikut syariat (ikut ISLAM)
~refer attachment~
Tuan/Puan/sahabat sekalian boleh baca dan bandingkan...

We do the best, Allah do the rest...

sekadar berkongsi ilmu sahaja..yang penting akaun akhirat masuk....insyaAllah...hehe


`Prove Yourself Is Someone The Best`

HAKIMIN BIN HASSAN
LECTURER
TAJ INTERNATIONAL COLLEGE, IPOH

Inginkan
Pendapatan Yang Tiada Had, Pendapatan Pasif (Berhenti Kerja Tapi Pendapatan Berterusan) dan Pendapatan Yang Boleh Diwarisikan Kepada Anak atau Keluarga?
Klik: www.bisnesjaya.com - Jika Berminat, emailkan Nama, No Tel, Umur dan Lokasi Anda. Ini adalah perniagaan yang benar di mana kita menjadi rakan kongsi kepada sebuah syarikat yang kukuh dan diiktiraf oleh PM termasuk 8 Menteri.


5 comments:

Syed said...

Sy cdgkn sesiapa yg ingin menceburi MLM tu blhla join HPA.. www.hpa.com.my

masna'layercake said...

sokong...lgpun HPA memperjuangkan hak-hak Islam....

Amnah said...

Alhamdulillah..at least ada jgk alternatif untuk keluar dr MLM yg selalu menindas ahlinya.

ADLI said...

HPA merupakan sebuah syarikat Bumiputera Muslim yg dmengeluarkan pelbagai produk Halalan Toiyiba dan dijalankan secara MLM yg mempunyai panel syariah seramai 11 orang.
Lihat senarai panel di sini http://stokishpatitiserong.blogspot.com/2010/01/profil-syarikat.html

Utk join HPA secara online
http://www.DuniaHerbaHPA.net/mdadli

DrZainol said...

Di sini saya nak berkongsi pengalaman tentang syarikat MLM yg mendapat kepatuhan syariah tanpa memikirkan ahli sedia ada yg baru menapak.

Saya pernah menyertai Score A kerana saya inginkan pengalaman perniagaan MLM. Pulangan memang baik walaupun saya rasa saya mcm dah tak ada "life" lain selain dengan networkers. Tujuan utama berhenti kerja untuk jaga anak hilang begitu saja.

Selepas 6 bulan bersama Score A, saya mengundur diri for good. Sebabnya downline saya telah membeli pakej Emax berharga RM10800. Dgn pakej ini, bonus paring adalah yang tetinggi. Tak sampai 2 bulan slps itu,pakej Emax dihentikan sebab mengikut syariah, pekej itu dikatakan menindas. Tiada refund diberikan untuk yang baru mula menapak dgn Emax dan terus didowngrade ke pakej yg berharga RM5500.

Syariah compliance bagus untuk yang belum menjadi ahli tapi sebaliknya menindas yang telah menjadi ahli. Saya rasa sangat tidak adil dan memutuskan untuk stop bisnes MLM saya.

Dengan adanya forum sebegini, adakah saya boleh ketengahkan isu sebegini. Bolehkah saya buat tuntutan terhadap company kenshido yang menjalankan bisnes ini?

Harap dapat penjelasan dari pihak PPIM.