Monday, January 10, 2011

Fw: Fwd: [sim] AMARAN : Awasi pihak yang menggunakan yayasan dan anak yatim untuk mengutip derma


---------- Forwarded message ----------

From: YPN <yayasannurhikmah@yahoo.com.my>

Subject: [sim] AMARAN : Awasi pihak yang menggunakan yayasan dan anak yatim untuk mengutip derma

To: SIM <SahabatInteraktif@yahoogroups.com>

Laman web Yayasan Pembangunan Nurhikmah http://www.nurhikmah.org.my

 KEPADA SESIAPA YANG BERKENAAN


Adalah dimaklumkan bahawa pihak Yayasan Pembangunan Nur Hikmah tidak pernah mengeluarkan surat kuasa atau melantik mana-mana individu, agen, jabatan, syarikat, pertubuhan atau NGO untuk mengutip atau merayu sebarang derma atau sumbangan bagi pihaknya. Pihak Yayasan Pembangunan Nur Hikmah juga tidak pernah mengadakan sebarang majlis atau pertunjukan ataupun konsert bagi memungut derma.

Ini adalah berikutan dari banyak laporan yang kami terima akhir-akhir ini yang membabitkan kumpulan serta individu yang menjual kupon , produk, tiket serta rayuan derma yang menggunakan kepala surat dan logo Yayasan Pembangunan Nur Hikmah. Kumpulan ini dikesan melakukan kegiatan mereka disekitar Hentian Puduraya, KL Sentral, Mid Valley, KLCC serta KLIA. Beberapa laporan kegiatan yang sama juga telah dikesan di Johor Bahru, Kuantan dan Alor Setar. Mereka juga dilaporkan menggunakan kad nama Yayasan Pembangunan Nur Hikmah.

Sekiranya perkara tersebut anda temui sila buat laporan segera di balai-balai polis berdekatan atau terus menelefon En. Ahmad Fadzil Ahmad (Vice President - Finance YPN) ditalian 012-296 8649 (24 jam) atau Ibu Pejabat Yayasan Pembangunan Nur Hikmah di 03-8733 2411 (waktu pejabat).

Untuk makluman anda semua sumbangan untuk Yayasan Pembangunan Nur Hikmah hanya boleh dilakukan mengikut saluran dan butiran dibawah ini :


------------------------------------------------------------------------------------------------------

 KANAK-KANAK dilahirkan umpama kain putih yang memerlukan ibu bapa dan insan sekeliling untuk mencorakkannya, samada mahu membentuk mereka menjadi insan yang berilmu, beriman atau sebaliknya.

Anak-anak adalah anugerah Allah yang tidak ternilai harganya dan mereka dilahirkan ke muka bumi ini untuk menikmati keindahan alam ciptaan Tuhan di samping menerima didikan dan kasih sayang daripada ibu bapa mereka.

Sejak kecil mereka diberikan kasih sayang dan belaian yang tiada nilainya supaya mereka tahu untuk menghargainya apabila dewasa kelak. Sebagai ibu bapa, jangan ada rasa benci atau halangan untuk mencurahkan sepenuhnya kasih sayang terhadap anak mereka, supaya mereka tidak merasa terpinggir.

Sesibuk manapun seorang ibu atau bapa itu dengan kerjaya masing-masing, anak-anak tidak sepatutnya diabaikan. Walaupun diupah pengasuh untuk menjaga makan minum si anak, namun sebenarnya anak-anak lebih memerlukan perhatian daripada kedua ibu bapa mereka.

Anak-anak kecil mahukan belaian kasih sayang daripada insan yang melahirkan mereka, menyuapkan makan dan minum serta menidurkan mereka dan bukannya hanya wang ringgit semata-mata.

Namun, kisah penderaan kanak-kanak sering menjadi isu tatkala berlaku kes ini sehingga melibatkan kehilangan sebuah nyawa insan yang masih kerdil dan tidak berdosa.

Kita juga sering kali diperihalkan mengenai kisah kanak-kanak yang didera di media elektronik dan media massa sehingga mengusik naluri setiap insan.

Tiap kali berita seperti ini dipaparkan, ramailah yang mengutuk perlakuan insan yang tidak berhati perut ini. Reaksi terhadap perbuatan tidak berperikemanusiaan menjadi lumrah, namun ia tidak dapat membantu mengurangkan gejala ini.

Kes penderaan kanak-kanak ini sering dikaitkan dari segi mental mahupun fizikal. Akibat didera secara fizikal seperti dipukul, disimbah minyak panas dan ada dicucuh puntung rokok ataupun ubat nyamuk, akan meninggalkan parut-parut luka.

Malah, ada ibu bapa yang lebih kejam sehingga mereka sanggup menekap seterika panas di badan anak kecil ini tanpa ada rasa belas kasihan malah hanya membiarkan anak kecil ini menangis menahan rasa sakit yang tidak terhingga.

Penderaan dari segi mental juga meninggalkan kesan yang amat mendalam pada diri mangsa malah tiada ubat untuk mengubati kesan yang dialami. Jika dibiarkan ia akan menyebabkan tekanan dan gangguan mental serta tekanan jiwa yang menganggu proses pembesaran apabila mereka meningkat dewasa kelak.

Selain itu, ada juga penderaan yang melibatkan gangguan atau deraan seksual seperti rogol, cabul, mahupun liwat.

 Apabila sudah tidak tahan lagi dengan penderaan dan tekanan anak-anak ini mencari peluang untuk melarikan diri dari jagaan keluarga. Jika mereka melarikan diri untuk menumpang dengan ahli keluarga yang lain, mereka akhirnya akan dikembalikan kepada penjaga asal.

 Apa yang mereka lakukan ialah lari dan berlindung dengan orang yang tidak mereka kenali. Jika mereka bernasib baik mereka akan dihantar ke rumah jagaan atau rumah perlindungan.

Yayasan Pembangunan Nur Hikmah (No. Pendaftaran 646393-A) ditubuhkan bagi membantu anak-anak yatim, miskin serta anak terbiar.Pada masa ini pihak yayasan sedang menjalankan berbagai program bagi mempertingkatkan kemudahan asas, peningkatan tahap pendidikan serta pembangunan insan bagi beberapa buah rumah jagaan anak-anak yatim, miskin serta anak terbiar di Perak, Selangor dan Kuala Lumpur.

Rumah-rumah tersebut ialah Rumah Nurul Iman di Manjoi, Ipoh, Perak , Pondok Penyayang Raudah, Gombak, Selangor, Rumah Jagaan Nur Hikmah Kajang , Pusat Jagaan Anak-Anak Yatim Sri Sabah dan Rumah Jagaan Darul Qana'ah Gombak, Kuala Lumpur. Beberapa buah lagi rumah jagaan juga sedang dalam proses untuk dimasukkan didalam program sokongan Yayasan Pembangunan Nur Hikmah.


MELALUI MAYBANK

 Anda dijemput menyalurkan sumbangan untuk anak-anak ini melalui Yayasan Pembangunan Nur Hikmah. Sumbangan boleh disalurkan melalui MAYBANK2U kedalam akaun KHIDMAT NURHIKMAH 564306010030  , letakkan alamat email presiden@nurhikmah.org.my.MELALUI CIMB ONLINE

 Caranya ialah :

 1. Login ke https://www.cimbclicks.com.my/

2. Pilih Pay Bills

 3. Pilih Akaun Anda (Payment From)

 4. Pilih Payment To >> Payee List

 5. Pilih Yayasan Pembangunan Nur Hikmah

 6. Masukkan Nama Anda (optional)

 7. Masukkan Contact No. (optional)

 8. Masukkan Jumlah

 9. Tekan Submit

 -------------------------------------------------------

YAYASAN PEMBANGUNAN NUR HIKMAH

No. Pendaftaran : 646393-A
No. 16-3, Jalan Mesra Niaga,
Taman Mesra,
43000 Kajang,
Selangor Darul Ehsan.
Telefon / Fax : 03-87332411
Laman web : www.nurhikmah.org.my
EMAIL  : presiden@nurhikmah.org.my
Yahoo Group: http://groups.yahoo.com/group/nurhikmah/
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AMARAN :

Pihak Yayasan Pembangunan Nur Hikmah tidak pernah melantik mana-mana pihak atau mengeluarkan surat kebenaran atau apa-apa surat rayuan kepada pihak ketiga bagi memungut derma atas nama Yayasan Pembangunan Nur Hikmah atau Khidmat Nur Hikmah. Sebarang sumbangan hendaklah dibuat terus kepada Yayasan Pembangunan Nur Hikmah samada melalui cek atau secara online ke Akaun Maybank  564306010030.Sebarang kemusykilan atau pertanyaan sila email kepada presiden@nurhikmah.org.my atau telefon 019-2158 827 (24 jam) .

10 comments:

Syed said...

Al-Maaa’uun : Ayat 1-2 : “ Tahukah engkau akan orang yang mendustakan agama (meliputi hari pembalasan)? Orang itu ialah yang menindas serta berlaku zalim kepada anak yatim

Amnah said...

kesian sgt tengok budak2 kecil yg di dera dan di ambil kesempatan oleh org yg x bertanggungjawab.

administrator said...

Semua cara akan digunakan oleh sang penipu bagi memperdayakan orang ramai.

Ada cara yang tampak jelas dan banyak pula yang berselindung di balik pelbagai helah.

Antara taktik yang digunakan adalah bertopengkan kebajikan, misalnya:
1. Derma bagi anak yatim.

2. Derma kerana berlaku sesuatu bencana (mereka mengambil kesempatan atas bencana yang sememangnya berlaku).

3. Derma bagi penganjuran sesuatu program amal.

4. Dan sebagainya.

Taktik jahat yang digunakan ini sebenarnya memberikan kesan dan imej yang buruk pada yayasan, persatuan, NGO dan selainnya yang sememangnya sentiasa mengumpulkan dana bagi menjalankan aktiviti yang membawa manfaat pada masyarakat.

Diharap taktik kotor ini tidak melemahkan semangat kita untuk terus menderma pada badan-badan kebajikan.

Apa yang penting adalah kita perlu berhati-hati dan memastikan kesahihan sesebuah organisasi kebajikan dan aktiviti yang dijalankannya sebelum kita menderma.

Langkah-langkah waspada lain juga dapat dilakukan, bergantung pada keadaan yang dihadapi. Pada masa yang sama, diharap pihak berkuasa mengambil tindakan tegas ke atas pihak yang menipu dan menyalahgunakan kepercayaan orang ramai

Berkaitan dengan pengutipan derma secara haram, baru-baru ini juga, beberapa orang ditangkap bagi membantu siasatan kutipan derma yang kononnya dilakukan bagi membiayai majlis makan malam amal anjuran sebuah agensi kerajaan.

Selain itu, saya fikir kita juga perlu mengambil serius akan perkembangan yang berlaku mutakhir ini, iaitu semakin ramai wanita yang terbabit dalam jenayah kolar putih.

Baru-baru ini, seorang wanita didakwa di mahkamah atas penipuan kolar putih. Semalam pula, seorang ahli perniagaan wanita dihukum penjara tujuh tahun dan denda RM5 juta oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini selepas mengaku bersalah atas 54 pertuduhan menipu, menjalankan perkhidmatan pasaran modal tanpa lesen dan terlibat dalam aktiviti penggubahan wang haram (berita penuh boleh dibaca di sini: http://artikelashadizain.blogspot.com/2011/01/denda-rm5j-penjara-7-tahun.html)

Sebelum ini, jenayah kolar putih lazimnya hanya dikaitkan dengan lelaki. Tetapi ‘kemunculan’ penjenayah kolar putih dari kalangan wanita adalah membimbangkan.

Ini adalah salah satu petanda bahawa nilai agama dan moral dalam masyarakat makin terhakis, lebih-lebih lagi di kalangan wanita yang seringkali digelar ‘pendidik anak bangsa’.

Jika pendidik anak bangsa sendiri sudah merosot akhlaknya, maka bagaimana pula dengan generasi akan datang yang dididik oleh mereka?

Krisis ekonomi bukanlah alasannya kerana jenayah kolar putih dilakukan oleh mereka yang berpendidikan tinggi dan mempunyai banyak ruang lain bagi mencari pendapatan secara halal.

Lagipun, nilai penipuan bukannya sedikit, malah mencecah jutaan ringgit.

Walaupun penglibatan wanita dalam jenayah kolar putih belum sampai di tahap kronik, namun kita tidak harus leka kerana kita tidak mahu kudis kemudiannya membarah.

Dengan perkembangan ini, maka usaha perlu digiatkan bagi memperkuat nilai Islam dan moral dalam masyarakat. Saya berdoa moga Allah melindungi insan yang lemah ini dari kejahilan dan hawa nafsu sendiri serta godaan syaitan.

Ashadi Zain
(ashadizain@gmail.com)
http://artikelashadizain.blogspot.com/

administrator said...

Amin

khazanatul said...

Pahala menolong anak yatim amat besar,tetapi klau sblikny y kt lakukn cmne plak...

ott said...

Jangan demikian, (sebenarnya kata- kata kamu itu salah). Bahkan (perbuatan kamu wahai orang-orang yang hidup mewah, lebih salah lagi kerana) kamu tidak memuliakan anak yatim, (malah kamu menahan apa yang Dia berhak menerimanya); Al-Quran >
Surah Adh-Dhuha> Ayat 9

administrator said...

Penipuan terus berlaku:

Baru semalam saya berkongsi mengenai kutipan derma haram, kononnya dilakukan bagi membiayai majlis makan malam amal anjuran sebuah agensi kerajaan (JPJ kalau tidak silap saya).

Pada hari ini, Kementerian Dalam Negeri pula membuat laporan polis selepas menjadi mangsa seterusnya taktik kutipan amal palsu (berita penuh di http://artikelashadizain.blogspot.com/2011/01/kdn-nafi-anjur-majlis-makan-malam.html)

Berwaspadalah.

Ashadi Zain
(ashadizain@gmail.com)
http://artikelashadizain.blogspot.com/

rakyatgusar said...

Dan ujilah anak yatim itu sampai mereka cukup untuk nikah. Kemudian jika menurut pendapatmu mereka telah mempunyai rusydan, maka serahkanlah kepada mereka harta-hartanya. Dan janganlah kamu makan harta anak yatim lebih dari batas kepatutan dan (janganlah kamu) tergesa-gesa (membelanjakannya) sebelum mereka dewasa. Siapa yang mampu, maka hendaklah ia menahan diri (dari memakan harta anak yatim itu) dan siapa yang miskin, maka bolehlah ia makan harta itu dengan ma'ruf. Kemudian apabila kamu meyerahkan harta kepada mereka, maka hendaklah kamu adakan saksi-saksi (tentang penyerahan itu) bagi mereka. Dan cukuplah Allah sebagai pengawas (atas persaksian itu)." (AN NISA':4)

Kelab Guru SMK SLIM said...

pernah dengar jus kurma bukan?tapi baru2 ini ada syarikat begitu mempromosikan jus mereka 100% dari kurma nabi.ada sesiapa boleh komen?

administrator said...

Jus kurma 100% dari kurma nabi? Bukankah kurma nabi hanya tumbuh di Madinah? Harap betulkan saya jika saya tersilap fakta dalam hal ini.

Tetapi jika pun ia hanya tumbuh di Madinah, memang tidak mustahil bagi kemunculan jus kurma seumpama ini.

Namun demikian, saya fikir dakwaan ini perlu disahkan dan dibuktikan kerana umat Islam sudah tentu membelinya atas dasar dakwaan itu.

Ashadi Zain
(ashadizain@gmail.com)
http://artikelashadizain.blogspot.com/